meer dan alleen bijles
Voor wie en waarmee kan ik helpen?
Ik begeleid kinderen in het basisonderwijs vanaf groep 3 t/m 8 op het gebied van rekenen, spelling en taal.
Rekenen
Om het rekenen goed in kaart te brengen wordt gebruik gemaakt van de Bareka rekentoets. Eventueel aangevuld met een diagnostisch rekengesprek vanuit de methode Rekensprint.
Automatiseren
Als de sommen zijn aangeboden en de stappen die zij moeten nemen zijn ingeoefend, volgt het automatiseren. Hiervoor maak ik gebruik van de methode Rekensprint. Het vlot kunnen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen is een voorwaarde voor het rekenen in de midden en bovenbouw van de basisschool.
Contextsommen
Naast basisvaardigheden van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen wordt binnen het rekenonderwijs verwacht dat kinderen kunnen rekenen vanuit de context (vanuit een verhaal). Het realistisch rekenen. Door deze zogeheten verhaalsommen worden kinderen voorbereid op het gebruik van rekenen buiten de rekenles. Dit leren de kinderen eerst vanuit werken met materialen, daarna met tekeningen en uiteindelijk alleen met een “kale som”.
Na het intakegesprek en het afgenomen onderzoek is duidelijk bij welke rekenonderdelen ondersteuning nodig is. Steeds wordt gekeken welke oefenstof het beste aansluit bij de rekenonderdelen die worden ingeoefend.
De rekenonderdelen
Optellen | Cijferen | Kommagetallen |
Aftrekken | Tijd (klokken) | Verhoudingen |
Delen | Breuken | Metriek stelsel |
Vermenigvuldigen | Procenten | Geldsommen |
Spelling
Om foutloos te kunnen spellen is kennis over de klanken, de koppeling tussen de gehoorde klanken en de te schrijven letters belangrijk. Als dit lastig is voor uw kind, zijn de dictees op school ook lastig.
Als uw kind met spellingproblemen bij mij komt, kijk ik eerst hoe stevig de klanktekenkoppeling is. Daarna maakt uw kind een uitgebreid dictee. Wat gaat al goed en waar zitten de hiaten? Met deze kennis schrijf ik een handelingsplan.
In de begeleiding maak ik gebruik van verschillende spellen in combinatie met de methodieken Zo Leer Je Kinderen Lezen en Spellen en Spellingsprint. Deze methodieken vormen de basis van de begeleiding maar kunnen per leerling verschillend worden ingezet. Het eerste dictee geeft aan waar uw kind instapt.
Na een bouwsteen van twaalf lessen evalueer ik de spellingopbrengst door het afnemen van een tweede dictee. Hierna volgt een evaluatiegesprek.
Taal
Ontleden
Ontleden is een taalonderdeel dat in de midden en bovenbouw van de basisschool voor het eerst wordt aangeboden. Het kan kinderen helpen om beter te begrijpen hoe een zin in elkaar steekt. Goed kunnen ontleden levert je iets op bij spelling en het schrijven van teksten.
Voor kinderen is het soms lastig om de verschillende soorten ontleden tegelijkertijd te oefenen. Daarom bekijk ik met uw kind samen of het woord benoemen en zins ontleden apart of geïntegreerd wordt behandeld.
Woordbenoemen – Taalkundig ontleden
Van ieder woord wordt bepaald tot welke woordsoort het woord hoort. De volgende woordsoorten worden aangeleerd. Eerst apart, daarna door elkaar.
- Lidwoorden
- Zelfstandig naamwoorden
- Bijvoeglijk naamwoorden
- Werkwoorden
- Voornaamwoorden (aanwijzend, vragend, bezittelijk, persoonlijk)
- Telwoorden
- Voorzetsels
- Voegwoorden
- Bijwoorden
Zinsontleden – Redekundig ontleden
De zin wordt eerst in zinsdelen verdeeld (stukken van de zin die bij elkaar horen). Het vinden van de persoonsvorm kan hierbij helpen. Vervolgens wordt gekeken welke rol de andere zinsdelen in de zin spelen.
- Persoonsvorm
- Onderwerp
- Gezegde (werkwoordelijk en naamwoordelijk)
- Lijdend voorwerp
- Meewerkend voorwerp
- Bijwoordelijke bepaling: waar, wanneer, waarom, waardoor, hoe, hoeveel